Wat bedrijven nog vóór 31 december 2025 moeten regelen om AI-proof en AI-safe te zijn!.
In dit blog geven we antwoord op de vraag wat bedrijven in het MKB kunnen doen om zo snel mogelijk AI-proof en AI-safe te worden. Want er staat nogal wat op het spel. Wij zeggen zelfs: zorg er voor dat je vóór 31 december 2025 een aantal dingen echt goed hebt geregeld!
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI – Artificial Intelligence) gaat sneller dan ooit. Wat vorig jaar nog futuristisch leek, is nu beschikbaar via tools als ChatGPT, Copilot en Midjourney. Voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) betekent dit kansen én risico’s. Zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen en blijf deze volgen, en start nog in 2025 met het nemen van de juiste acties ten behoeve van je organisatie.
De vraag is dan ook: wat adviseren wij je nog dit jaar te regelen om AI-proof en AI-safe te zijn? En, als het even kan dat het allemaal is geregeld vóór 31 december 2025!
Twee weken geleden zei ICT-goeroe Alexander Klöpping het al tijdens een goed bekeken én hoog gewaardeerde gastcollege AI in het TV-programma van Eva Jinek: “Wie de techniek beheerst, beheerst de wereld.”
Daarmee verwees hij naar wereldleiders die op dit moment massaal (en veel) investeren in de ontwikkeling van AI. Klöpping voorspelde dat we volgend jaar al (2026) geen mensen meer nodig hebben om AI-algoritmen te schrijven maar dat AI zichzelf gaat schrijven. Oké, het is een voorspelling, dus niets is zeker. Of toch wel? Wat er anno 2025 in de technologische wereld gebeurt, kan in ieder geval als ‘echt revolutionair’ worden omschreven.
AI: grote gevolgen
Het feit is dat al die ongekende ontwikkelingen gewoon heel veel grote gevolgen hebben. Ook voor ‘gewone mensen’ met ‘gewone bedrijven’. Want ook dáár geldt: wie de techniek beheerst, heerst over de concurrentie.’
Daarom in dit blog een aantal aanbevelingen vanuit Mackaay ICT Services als uw ICT partner.
Ons advies is eenvoudig maar doeltreffend: neem deze aanbevelingen regelmatig op als agendapunt binnen uw organisatie vóór 31 december 2025, en geef er een eigen bedrijfsvisie aan.”

1. Stel een AI-beleid op
Veel medewerkers gebruiken al AI-tools zonder dat er duidelijke richtlijnen zijn. Dat is vragen om problemen. Stel een helder AI-beleid op waarin staat:
1)
Welke tools wel en niet gebruikt mogen worden;
2)
Hoe om te gaan met vertrouwelijke informatie;
3)
Wie verantwoordelijk is voor het controleren van AI-uitvoer.
4)
Een goed AI-beleid voorkomt wildgroei en minimaliseert risico’s op datalekken of misinformatie. Een praktisch voorbeeld: als je printer niet meer werkt op kantoor, vraag je de oplossing dan aan ChatGPT of bel je de helpdesk van je ICT-leverancier?
2. Investeer in bewustwording en training
AI is geen magie, maar ook geen speelgoed. Zorg dat je medewerkers snappen hoe AI werkt, wat de beperkingen zijn en hoe ze het veilig en effectief kunnen inzetten.
Denk aan korte trainingen, lunchsessies of het aanstellen van een AI-ambassadeur binnen het team. Een geïnformeerd team maakt betere keuzes.
3. Regel dataveiligheid en compliance
AI werkt op basis van data. Maar wie zomaar klantgegevens invoert in een AI-tool, kan de AVG schenden of gevoelige informatie lekken. Zorg dat je infrastructuur veilig is, wie toegang heeft tot welke data, dat data versleuteld wordt opgeslagen en dat er controle is op welke data waarheen gaat.
Kies waar mogelijk voor AI-oplossingen die lokaal of binnen de EU (of zelfs binnen Nederland!) draaien.
Jawel… beste lezers: datasoevereiniteit is een ongelooflijk belangrijk thema geworden.
4. Kijk kritisch naar je ICT-omgeving
AI vraagt om een stabiele, schaalbare en veilige IT-omgeving. Is je netwerk daar klaar voor?
Werk je al in de cloud of zijn er nog onderdelen die lokaal draaien, bijvoorbeeld vanwege specifieke hardware, wetgeving of continuïteitseisen?
Een betrouwbare ICT-partner helpt je om hierin de juiste keuzes te maken. Of het nu gaat om cloud, lokaal of een hybride aanpak: zorg dat je technische basis op orde is vóór je AI grootschalig inzet. Zo haal je het maximale uit nieuwe technologie, zonder concessies te doen aan veiligheid of bedrijfscontinuïteit.”
5. Begin klein, maar begin wel
Je hoeft niet meteen een AI-strategie voor vijf jaar uit te rollen. Begin klein: automatiseer een repetitief proces, verbeter je klantenservice met een chatbot, of analyseer klantdata met een AI-tool. Zo ontdek je wat werkt — en wat niet — zonder grote risico’s te nemen.
Kortom…
AI is geen hype. Het is een blijvende ontwikkeling die het MKB direct raakt en waar mogelijk zal helpen om verder te ontwikkelen. Wie nu regelt dat AI veilig, gecontroleerd en doelgericht wordt ingezet, loopt voor.
Is je organisatie nog niet zo ver, zorg dan in ieder geval dat het onderwerp AI maandelijks op de directie agenda staat.
Wat je dan zou kunnen bespreken?
Welke gevolgen heeft AI….
- voor jouw software?
- voor jouw productie- en bedrijfsprocessen?
- voor de bescherming van jouw bedrijfsdata?
- voor jouw concurrentiepositie?
- voor de financiële positie van jouw bedrijf?
Een keertje sparren hierover?
Neem meteen contact met ons op!
Edwin Mackaay (connect met mij op Linkedin)
Founder / directeur Mackaay ICT Services in Hoofddorp

Gepubliceerd op: 5 juni 2025
Deel op:
- Deel dit artikel op Wat bedrijven nog vóór 31 december 2025 moeten regelen om AI-proof en AI-safe te zijn!
- Deel het artikel “Wat bedrijven nog vóór 31 december 2025 moeten regelen om AI-proof en AI-safe te zijn!” op “Facebook”
- Deel het artikel “Wat bedrijven nog vóór 31 december 2025 moeten regelen om AI-proof en AI-safe te zijn!” op “LinkedIn”