Hoe verbetert u de ICT-beveiliging van uw bedrijf? (Zelfs als deze al heel goed is!).
We hoeven u (hopen we!) niet meer te zeggen dat cybersecurity voor elk bedrijf in het MKB van levensbelang is. U zult maar gehackt worden waardoor alle bedrijfsprocessen stil komen te liggen. En, u geen omzet meer maakt. Of dat belangrijke bedrijfsdata definitief zijn verdwenen. En erger nog: dat uw bankrekeningen zijn geplunderd. Kortom, geen […]
We hoeven u (hopen we!) niet meer te zeggen dat cybersecurity voor elk bedrijf in het MKB van levensbelang is. U zult maar gehackt worden waardoor alle bedrijfsprocessen stil komen te liggen. En, u geen omzet meer maakt. Of dat belangrijke bedrijfsdata definitief zijn verdwenen. En erger nog: dat uw bankrekeningen zijn geplunderd.
Kortom, geen enkele ondernemer hoopt dat dergelijke doemscenario’s plots de orde van de dag worden.
Begrijpelijk!
De vraag is dus hoe de stand van zaken is met betrekking tot de ICT-beveiliging van uw bedrijf en of deze voldoende is om in het kat- en muisspel met kwaadwillende digitale criminelen altijd de bovenliggende partij te blijven…
We hebben 10 tips op een rijtje gezet:
Deze vormen de basis voor een betere (lees: zo optimaal mogelijke!) ICT-beveiliging van uw bedrijf!
1
Heb onvoorwaardelijk de mindset: het kan altijd beter!
Met de armen over elkaar achter over gaan zitten is een No Go. Het kat- en muisspel is een 24/7-aangelegenheid. Heb daarom het bewustzijn dat uw ICT-beveiliging eigenlijk nooit goed genoeg is. Daardoor blijft u kritisch.
2
Praat er over met de medewerkers.
Hebt u een inzicht in het kennisniveau van uw medewerkers ten aanzien van cyberveiligheid? Of het antwoord op die vraag nu JA of NEE is…. Praat er regelmatig over. Dat kan soms al een chit-chat gesprekje zijn bij het koffiezetapparaat. Maar u kunt het ook eens als agendapunt opnemen tijdens het officiële werkoverleg. Cybersecurity is een zaak van iedereen.
3
Doe eens een Awareness-sessie!
Leuk hoor. U kunt dit bijna beschouwen als een prikkelend en inspirerend bedrijfsuitje. Dus, huur een professional in – al is het maar voor twee uurtjes – die op leuke interactieve wijze het bewustzijn t.a.v. cybersecurity in uw bedrijf terugbrengt, vergroot of handhaaft. Kortom, boek een Awareness-sessie!
4
Is uw ICT-leverancier ISO-gecertificeerd?
Vraag het gewoon eens. En, dat is best een belangrijke vraag. Want, u weet dan in ieder geval zeker bij een ISO-gecertificeerde ICT-dienstverlener dat dáár ook alle veiligheidsprocedures en protocollen op orde zijn!
5
Werkt u met alle nieuwste updates?
Ook heel belangrijk dit! Heb het er over met uw ICT-leverancier! Want, oude updates zouden zomaar wel eens een geheim open deurtje kunnen hebben die een makkelijke entree zijn voor cybercriminelen. Voor u het weet, zijn ze binnen!
6
Zero Trust!
Het gaat hier ook om een mindset tijdens het werken. Vertrouw niets! Ook niet dat mailtje van een leverancier die vraagt om geld over te maken. Wees per definitie wantrouwend.
7
Wees alert op Social Engineering. (en kijk een leuke film!)
Weet u wat Social Engineering is? Is het antwoord NEE? Wel, kijk dan deze film eens! Een ware eye-opener!
U weet wél wat Social Engineering is? Prima! Dan verwijzen we u naar punt 2 uit dit lijstje!
8
Benoem digitale veiligheid tot hoofdzaak!
Digitale veiligheid van uw bedrijf is net zo belangrijk al sociale veiligheid. Waar u ongetwijfeld – mede ook door de tijdgeest ingegeven – allerlei protocollen binnen de organisatie hebt ten aanzien van ‘seksueel overschrijdend gedrag’ of ‘pesten op de werkvloer’, zo maakt u een thema als cybersecurity ook tot hoofdzaak. Kortom, heb protocollen. Neem deze dreiging – net als die andere ‘sociale’ dreigingen ook méér dan serieus!
9
Wees alert op routine en eenvoudige handelingen!
Ogenschijnlijke onschuldige acties kunnen een organisatie veel schade berokkenen. Digitale data kunnen zomaar in verkeerde handen komen. Het kan al beginnen als per ongeluk een verkeerd e-mailadres wordt ingetypt. Voor u het weet, stuurt u vertrouwelijke informatie naar de verkeerde personen. Versla de routine, wees kritisch op eenvoudige dagelijkse (werk)handelingen. In dit geval verwijzen we u ook naar punt 2 in dit blog!
10
Kom nu meteen in actie!
Bel ons!
Want, wij hebben een fantastische e-learning tool over cybercriminaliteit in het bedrijfsleven!
Bonustip:
- Ontwikkel een tweede vangnet!
We zeiden het al: ICT-cybersecurity is en blijft een kat- en muisspel. Daarom: bouw ook een ‘tweede vangnet’ voor het geval dat cybercriminelen (helaas) toch binnen zijn gedrongen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan het neerzetten van een honingpot!
Veel succes!
Edwin Mackaay / directeur Mackaay ICT Services
Connect met mij op Linkedin!
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 30 september 2022
Deel op:
- Deel dit artikel op Hoe verbetert u de ICT-beveiliging van uw bedrijf? (Zelfs als deze al heel goed is!)
- Deel het artikel “Hoe verbetert u de ICT-beveiliging van uw bedrijf? (Zelfs als deze al heel goed is!)” op “Facebook”
- Deel het artikel “Hoe verbetert u de ICT-beveiliging van uw bedrijf? (Zelfs als deze al heel goed is!)” op “LinkedIn”