Meteen naar de content

Hoe groot is de kans (in procenten) dat cybercriminelen uw bedrijf willen hacken?.

Als deze vraag aan ons gesteld wordt, bijvoorbeeld via de helpdesk of naar aanleiding van de vele blogs die we over dit onderwerp publiceren, dan stellen we meteen een wedervraag: ‘Hoe hoog is – denkt u zélf – het percentage dat cybercriminelen pogingen doen om uw bedrijf te hacken?’ De meeste vragenstellers hebben dan eigenlijk […]

Als deze vraag aan ons gesteld wordt, bijvoorbeeld via de helpdesk of naar aanleiding van de vele blogs die we over dit onderwerp publiceren, dan stellen we meteen een wedervraag: ‘Hoe hoog is – denkt u zélf – het percentage dat cybercriminelen pogingen doen om uw bedrijf te hacken?’

De meeste vragenstellers hebben dan eigenlijk geen idee.

Ze kunnen dat percentage niet noemen.

En, áls ze al wél een percentage noemen, dan kan men het niet onderbouwen. Het is vaak een gok in de lucht. Nattevingerwerk.

Het feit dat mensen (veelal ondernemers) geen goede inschatting van het cyberrisico voor hun eigen bedrijf kunnen maken, baart ons nogal wat zorgen. Want, dit betekent dat deze bedrijven niet of nauwelijks bezig zijn met de risico’s en de potentiële gevaren van een daadwerkelijke hack.

Maar goed, laten we als eerste zélf die vraag beantwoorden…

Hoewel… de vraag is niet óf uw bedrijf gehackt zal worden maar wanneer dat gehackt zal worden!

Hoe dat zit, leggen we hieronder kort uit.

Als u onderneemt in het MKB, dan bent u wellicht in de veronderstelling dat uw bedrijf niet interessant genoeg is om gehackt te worden, maar niets is minder waar.

Cybercriminelen kijken in eerste instantie namelijk niet of een bedrijf interessant is: ze kijken vooral waar ze makkelijk binnen kunnen komen.

Daarna ontdekken ze wat ze wel of niet kunnen pikken (aan data) of waar voor hun de kansen liggen. De kans dat cybercriminelen uw bedrijf willen hacken, kunnen we dus zetten op 100%.

Jawel.

Ook úw bedrijf staat dus op de nominatie om gehackt te worden.

Awareness

Maar ja… de volgende vraag is dan of cybercriminelen succesvol bij u kunnen binnendringen. Dáár hebt u gelukkig zelf heel veel regie over en dát percentage mag natuurlijk nooit 100% zijn. Dat moet zo dicht mogelijk tegen de 0% aan zitten. Liefst zelfs op 0% uitkomen.

Het begint – ook bij dit soort zaken – vooral met bewustzijn. Bij u – als ondernemer – én bij de medewerkers. Dus, heb het er over. Zwengel dit onderwerp eens aan bij een werkoverleg. Of, werk structureel en strategisch aan Awareness binnen de organisatie.

Meer kennis om cybercriminaliteit te voorkomen
Het bijspijkeren van kennis over cybercriminaliteit én de gevaren daarvan, levert altijd leermomenten op. Zo simpel is het eigenlijk!

Natuurlijk werkt u samen met een ICT-leverancier die op de juiste wijze ISO-gecertificeerd is. Met andere woorden: die leverancier heeft zélf ook alle relevante procedures op orde waardoor uw bedrijf goed dichtgetimmerd is.

Ook bent u én uw bedrijf zich zéér bewust van een aantal momenten waarop het toch mis zou kunnen gaan. (En u neemt dan ook gerichte actie daarop).

Bijvoorbeeld…

  • Bij het onboarden of offboarden van medewerkers. (Als u niet alert bent, dan is dit een enorm risicomoment!)
  • Zo denkt u misschien dat een ‘oude printer’, die niet meer wordt gebruikt, gewoon bij het afval kan worden neergezet, maar zo lang die printer nog met ‘het systeem’ of ‘het netwerk’ is verbonden, blijft er een risico.
  • Bij het overgaan op een nieuw systeem kunnen er ook risico’s ontstaan. Want is de beveiliging van het oude systeem wel compatibel met het nieuwe systeem?
  • En dan hebben we het nog niet eens gehad over het wachtwoordenbeleid! Hoe vaak wij nog zien dat mensen te makkelijke wachtwoorden gebruiken. Of, nooit hun wachtwoorden veranderen. Je zult ze de kost moeten geven! Creëer momenten in de agenda voor de gehele organisatie waarop iedereen zijn wachtwoord verandert. Dit is bijvoorbeeld zo’n moment.
  • Ook Social Engineering mag in dit rijtje niet ontbreken! Cybercriminelen zijn namelijk ontzettend slim en sluw!

Honingpot

Kortom… er zijn risico’s. Er blijven risico’s. Trouwens… mócht u alles op orde hebben, dan nog is er de kans dat het cybercriminelen lukt om binnen te komen. Precies op dát moment is de honingpot het eerste effectieve antwoord!

Nu ja, u begrijpt het al: het is gewoon een blijvend kat- en muisspel dat bedrijven in het MKB elke dag (moeten) spelen met al die digitale kwaadwillenden. Maar speel het spel wel goed! Of beter gezegd: speel het beter en slimmer dan de cybercriminelen!

Want voordat u het weet, bleek u tóch interessant genoeg te zijn met alle daaruit voortvloeiende vervelende gevolgen. Het zou zomaar uw faillissement kunnen betekenen!

Zin om een keertje hierover te sparren?

Neem meteen contact met ons op!

Creëer bewustzijn om cybercriminaliteit te voorkomen

 

 

Edwin Mackaay / directeur Mackaay ICT Services
Connect met mij op Linkedin!

 

Edwin Mackaay / Founder/Eigenaar Mackaay ICT Services

 


LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……


 

Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!

Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.