Meteen naar de content

Hoe uw bedrijf mogelijk compleet stilvalt door ‘Zero Day Kwetsbaarheden’.

Het is een kreet die u waarschijnlijk nog niet al te vaak heeft zien langskomen in het nieuws. Maar… we vrezen wel dat dit vaker gaat gebeuren. Daarom dit blog: want, regeren is vooruitzien. We hebben het over de term ‘Zero Day Kwetsbaarheden’. Beste MKB’ers van Nederland opgelet! Deze ‘Zero Day Kwetsbaarheden’ kunnen uw bedrijf […]

Het is een kreet die u waarschijnlijk nog niet al te vaak heeft zien langskomen in het nieuws. Maar… we vrezen wel dat dit vaker gaat gebeuren. Daarom dit blog: want, regeren is vooruitzien. We hebben het over de term ‘Zero Day Kwetsbaarheden’.

Beste MKB’ers van Nederland opgelet!

Deze ‘Zero Day Kwetsbaarheden’ kunnen uw bedrijf namelijk compleet stilleggen.

Met alle vreselijke gevolgen voor uw verdere bedrijfsvoering.

Als eerste de definitie: ‘Zero Day kwetsbaarheden’ zijn softwarefouten of zwakke punten in applicaties, besturingssystemen of hardware die nog niet zijn ontdekt door de fabrikanten van die applicaties, besturingssystemen of hardware. In andere woorden: het is dus een ICT-kwetsbaarheid die direct gevaar oplevert. Alsof er ergens per ongeluk een deur openstaat en niemand weet – zelfs ook de deurenfabrikant niet – dat die deur openstaat…

Het is daarom een ongekende race tegen de klok: cybercriminelen proberen deze kwetsbaarheden te vinden voordat de ontwikkelaars dat doen. Zodra ze zo’n kwetsbaarheid hebben gevonden, kunnen (én zullen!) ze deze gebruiken om systemen binnen te dringen, gegevens te stelen, of zelfs volledige netwerken te ontregelen.

U begrijpt het vast al: als dit bij uw bedrijf gebeurt, dan kan dit leiden tot financiële verliezen, reputatieschade en zeker ook flink wat juridische problemen. Want, reken maar dat uw klanten niet blij zullen zijn!


Hoe kunnen bedrijven zich beschermen tegen deze Zero Day kwetsbaarheden?


Hier zijn enkele praktische tips:

1) Zorg dat uw software altijd up-to-date is

Organiseer het bijwerken en update van alle software, inclusief besturingssystemen, browsers en applicaties, zo goed mogelijk. Of, laat dat doen door een professionele ICT-dienstverlener. Fabrikanten brengen vaak patches uit om bekende kwetsbaarheden te verhelpen en die ICT-dienstverlener weet dat.

2) Installeer alleen software die u ook echt nodig hebt

Bent u na verloop van tijd uitgekeken op bepaalde software, verwijder deze dan. Hoe meer software u geïnstalleerd hebt, des te meer risico u loopt. Want wordt die software wel goed doorontwikkeld en van veiligheidsupdates voorzien?

3) Gebruik beveiligingssoftware

Installeer geavanceerde beveiligingsoplossingen, zoals firewalls en antivirusprogramma’s, om verdachte activiteiten te detecteren en te blokkeren. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook daarvoor huurt u een professionele ICT-dienstverlener in.

4) Train personeel

Cybercriminelen weten op welke wijze ze toegang willen of kunnen krijgen tot (uw) systemen. Bijvoorbeeld via Social Engineering. Daarom, bouw aan Awareness binnen de organisatie. Het is in eerste instantie belangrijk dat u en uw medewerkers vooral verdachte e-mails en links meteen herkennen.

5) Data back-ups: gaat dit goed?

Regelmatige back-ups van bedrijfsgegevens zijn cruciaal. In het geval van een inbreuk of aanval kunnen back-ups snel herstel mogelijk maken. Daarom: check nu als eerste of het maken van back-ups goed gaat binnen uw organisatie.

6) Beperk toegang

Geef medewerkers alleen toegang tot de gegevens en systemen die ze nodig hebben. Niet iedereen hoeft namelijk overal bij te komen.

7) Samenwerking

Werk samen met een betrouwbare ICT-dienstverlener met expertise in beveiliging. Zij kunnen u helpen uw systemen te monitoren en te beveiligen tegen Zero Day kwetsbaarheden. Het is helemaal mooi als die ICT-dienstverlener ISO-gecertificeerd is. Dit betekent dat dit ICT-bedrijf zelf ook door een onafhankelijke keuringsinstantie is getoetst op alle aspecten van (data)beveiliging en de procedures die daarvoor zijn opgesteld.


Samenvattend…

Zero Day kwetsbaarheden zijn een constante bedreiging voor alle bedrijven en organisaties. Het nemen van proactieve maatregelen, zoals de genoemde tips, is essentieel om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Cybercriminelen nemen geen pauze, ze zijn 24/7 bezig om bij u proberen binnen te dringen. Het is dus per definitie aan u om zichzelf te beschermen en altijd voorbereid te zijn op deze steeds evoluerende dreiging.


Een keertje sparren hierover?

Neem meteen contact met ons op!  We hebben hier heel veel ideeën over én we weten ook al in dat eerste gesprek een aantal slimme adviezen te geven. Zeiden we het al…?  Regeren is vooruitzien! Geef cybercriminelen geen kans! Ook al denkt u dat alles rondom cybercriminaliteit voor u een open deur is… we dagen u graag uit!

Edwin Mackaay / directeur Mackaay ICT Services
Connect met mij op Linkedin!

Edwin Mackaay / Founder/Eigenaar Mackaay ICT Services

LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……


Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!

Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.