Welke handeling(en) METEEN doen als u merkt dat uw bedrijf is gehackt?.
Laten we aan de ene kant hopen dat dit blog u de ultieme kennis levert om snel en effectief te kunnen handelen als ‘De Situatie’ plots aan de orde van de dag. Laten we echter ook hopen dat het u nooit overkomt. Maar dat laatste is een utopie: het is niet de vraag óf cybercriminelen […]
Laten we aan de ene kant hopen dat dit blog u de ultieme kennis levert om snel en effectief te kunnen handelen als ‘De Situatie’ plots aan de orde van de dag. Laten we echter ook hopen dat het u nooit overkomt. Maar dat laatste is een utopie: het is niet de vraag óf cybercriminelen ooit een poging wagen om uw bedrijf te hacken. Maar, wanneer.
Kortom, we hebben het hier in dit QuickBlog over ‘De Situatie’ van een cyberhack.
Het probleem is alleen (en dat is echt heel slecht nieuws) dat veel mensen niet altijd meteen doorhebben als een hacker de (ICT-)systemen is binnengedrongen.
Het is echter hoe dan ook altijd en onvoorwaardelijk van groot belang om ‘ongewone computeractiviteiten’ te signaleren en ze niet te negeren.
Bijvoorbeeld als u ineens geen controle meer hebt over uw muis.
Andere tekenen dat u gehackt zou kunnen zijn: u hebt geen toegang meer tot uw eigen device of bestanden. Of dat uw computer of laptop plotseling heel traag werkt. Ja, dat kan ook andere oorzaken hebben maar… een cybercrimineel kan op dat moment ook digitaal zeer dicht in de buurt zitten.
Of, al binnen.
Wat doet u als u een hack vermoedt of constateert?
- Niet in paniek raken. Blijf kalm.
- Verbreek ONMIDDELLIJK de verbinding met het WIFI-netwerk of het internet.
- NOOIT de computer, laptop of device afsluiten.
Want afsluiten betekent bijna altijd… definitief afsluiten! U komt niet meer binnen! - Verander vanaf een andere computer, laptop of device meteen alle wachtwoorden.
- Informeer meteen al uw collega’s en de ICT-beheerder dat er ‘iets vreemds’ aan de hand is.
- Wacht met het eventueel terugzetten van back-ups e.d. totdat 100% zeker is wat ‘De Situatie’ veroorzaakte.
En, ga pas verder als ‘Het Lek’ is gedicht. - Vertrouw op uw onderbuikgevoel.
Bedrijfscontinuïteit
We gaan er van uit dat we u niet hoeven te vertellen (toch?) dat een cyberhack enorm grote gevolgen kan hebben voor de continuïteit van uw bedrijf. Ook als u zelf – als MKB’er denkt – dat uw bedrijf niet interessant genoeg is om te hacken, dan is dat een verkeerde gedachte.
Want, ook bij u staat geld op de (bank)rekeningen. Ook u hebt data. Cybercriminelen kijken overal of ze ergens kunnen binnenkomen en wáár ze binnenkomen, kijken ze maar al te graag rond. Hoe dan ook: de bedrijfscontinuïteit is altijd in gevaar!
Awareness
Doe er dan ook alles aan om te zorgen dat ze buiten de deur blijven. We sparren graag een keer met u over dit onderwerp.
Ook attenderen we u op de trainingsmodules voor uw medewerkers om Awareness binnen de organisatie te creëren.
Mogen we dit blog met een cliché eindigen?
Ja, dat mag.
Daar komt ie: regeren is vooruitzien!
En, gezond verstand is een groot goed!
Edwin Mackaay / directeur Mackaay ICT Services
Connect met mij op Linkedin!
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.