Waarom onderschatten ondernemers en bedrijven de toenemende dreiging van cybercriminaliteit?.
Ondanks de groeiende dreiging van cybercriminaliteit onderscahtten veel ondernemers en bedrijven nog steeds de ernst van het probleem. Bizar eigenlijk. Want, de bijna dagelijkse talloze nieuwsberichten hierover bewijzen toch genoeg. Bedrijven worden gehackt en gegijzeld alsof het niets is! Ik leg in dit blog graag uit dat er drie belangrijke redenen zijn waar die (zorgelijke) […]
Ondanks de groeiende dreiging van cybercriminaliteit onderscahtten veel ondernemers en bedrijven nog steeds de ernst van het probleem.
Bizar eigenlijk.
Want, de bijna dagelijkse talloze nieuwsberichten hierover bewijzen toch genoeg. Bedrijven worden gehackt en gegijzeld alsof het niets is!
Ik leg in dit blog graag uit dat er drie belangrijke redenen zijn waar die (zorgelijke) onderschatting aan kan worden toegeschreven in de hoop dat alleen al dit stukje hieronder de ondernemers, die in de categorie ‘onderschatting’ vallen, verschuiven naar… iets meer bewustzijn.
1)
Veel ondernemers en bedrijven hebben een gebrek aan kennis en bewustzijn over aard en omvang van cybercriminaliteit.
Ondernemers en bedrijven zien cybercriminaliteit vaak als iets abstracts en ver-van-hun-bed, waardoor ze de potentiële impact ervan onderschatten.
Zo weten heel veel ondernemers nog niet wat Social Engineering is.
Cybercriminelen worden echter steeds geavanceerder en gerichter in hun aanvallen, waardoor de schade aanzienlijk kan zijn. Door het gebrek aan begrip van de technische aspecten en risico’s van cybercriminaliteit, hebben ondernemers en bedrijven geen enkel idee welke noodzakelijke maatregelen ze moeten nemen om zichzelf te beschermen.
Er wordt bijvoorbeeld veel geld uitgegeven aan fysieke beveiliging van een pand, door sloten, camera’s en alarm, maar op IT gebied staat de ‘deur’ vaak wagenwijd open.
Idee: test uzelf én medewerkers op de aanwezige kennis van cybercriminaliteit.
2)
De gedachte dat er veel moet worden geïnvesteerd om cybercriminaliteit een halt toe te roepen, speelt een rol bij het onderschatten ervan.
Veel ondernemers en bedrijven beschouwen investeringen in cybersecurity als een kostenpost.
Jammer.
Het is namelijk een set van noodzakelijke beschermingsmaatregelen. Ze zien het implementeren van al die beveiligingsmaatregelen als een extra financiële last en hebben moeite om te bepalen wat het oplevert.
De ‘What’s In It For Me?’ is niet duidelijk.
Hierdoor zijn ze geneigd om te bezuinigen op cybersecurity-investeringen of er überhaupt geen euro aan uit te geven.
De consequentie?
Deze kortetermijn-mentaliteit leidt tot ernstige gevolgen als een cyberaanval zich toch voordoet waardoor serieuze financiële schade ontstaat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over reputatieschade voor het bedrijf!
3)
Overmoed is een belangrijke factor bij het onderschatten van cybercriminaliteit.
Veel ondernemers en bedrijven geloven ten onrechte dat ze niet interessant genoeg zijn voor cybercriminelen of dat ze juist voldoende beveiligingsmaatregelen hebben getroffen om een aanval af te weren.
Deze valse gevoelens van veiligheid kunnen leiden tot serieuze nalatigheid.
Want… Cybercriminelen richten zich echt niet meer alleen op grote organisaties, maar juist ook op kleine en middelgrote bedrijven die mogelijk kwetsbaarder zijn.
Bovendien kunnen nieuwe bedreigingen en zwakke plekken in de beveiliging snel opduiken – zeker als er geen ondersteuning is van een professioneel (liefst ISO-gecertificeerde) dienstverlener – waardoor zelfs bedrijven met robuuste beveiligingsmaatregelen risico lopen.
Conclusie:
Het is essentieel dat ondernemers en bedrijven de ernst van cybercriminaliteit erkennen en de nodige maatregelen treffen om zichzelf te beschermen. Denk hierbij aan het vergroten van het bewustzijn en begrip van cyberdreigingen, het investeren in effectieve cybersecurity-oplossingen en het handhaven van een proactieve houding ten aanzien van risicobeheer.
Alleen door de aard en omvang van cybercriminaliteit serieus te nemen, kunnen bedrijven zichzelf beschermen tegen deze groeiende bedreiging, die echt dagelijks aan de orde is. Dat bewezen én bewijzen de tsunami aan nieuwsberichten over dit onderwerp.
Een keertje sparren?
Neem meteen contact met ons op!
Edwin Mackaay / directeur Mackaay ICT Services
Connect met mij op Linkedin!
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 22 juni 2023
Deel op:
- Deel dit artikel op Waarom onderschatten ondernemers en bedrijven de toenemende dreiging van cybercriminaliteit?
- Deel het artikel “Waarom onderschatten ondernemers en bedrijven de toenemende dreiging van cybercriminaliteit?” op “Facebook”
- Deel het artikel “Waarom onderschatten ondernemers en bedrijven de toenemende dreiging van cybercriminaliteit?” op “LinkedIn”