Nieuw instrument om cyberweerbaarheid ondernemers te vergroten: doe meteen de test!.
Deze week waren we bij Mackaay ICT Services zéér verheugd: het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid heeft namelijk een nieuw instrument gelanceerd om cyberweerbaarheid van ondernemers te vergroten. Natuurlijk reageer ik daar meteen op. Mijn reactie is helder: ik vind het een goede zaak dat dit nieuwe platform er is omdat ondernemers in het MKB […]
Deze week waren we bij Mackaay ICT Services zéér verheugd: het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid heeft namelijk een nieuw instrument gelanceerd om cyberweerbaarheid van ondernemers te vergroten.
Natuurlijk reageer ik daar meteen op.
Mijn reactie is helder: ik vind het een goede zaak dat dit nieuwe platform er is omdat ondernemers in het MKB nu zélf kunnen checken bij een onafhankelijke partij of ze genoeg cyber-weerbaar zijn. Feit is natuurlijk wel, zo vervolg ik dan maar meteen, dat een bedrijf wél een IT-specialist moet inhuren om de beveiliging op orde te brengen als blijkt dat er zwakheden in de eigen beveiliging zitten.
Dat is geen overbodige luxe omdat IT-security een proces is dat altijd doorgaat.
Continue proces!
De MKB’er die de moeite neemt om het formulier op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie in te vullen is er dan uiteraard nog niet. Want, wat vandaag oké lijkt, hoeft natuurlijk volgende week niet meer oké te zijn. Je dient echt continue op je hoede te zijn.
Ik benadruk het dan nog maar eens: ‘Awareness’ van de gebruiker is en blijft ontzettend belangrijk.
Linksom of rechtsom: je kunt als bedrijf alles wel heel goed op orde hebben, maar uiteindelijk is een stukje gezond verstand bij de medewerkers (dus, de gebruikers) ook van belang. Een cyberincident kan namelijk grote gevolgen hebben.
Faillissement door slechte cyberweerbaarheid
Net als bij brand en inbraak is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van het bedrijf. Veel ondernemers denken dat een cyberincident een ver-van-hun-bed-show is. Helaas is de realiteit dat steeds meer bedrijven het doelwit zijn. Eenmaal het slachtoffer van cybercriminaliteit zit de ondernemer met de handen in het haar. Wat als de computers geblokkeerd zijn, de volledige klanthistorie is verdwenen is en de planning niet meer beschikbaar is?
Bedrijven die dit overkomt liggen volledig plat, met soms een faillissement tot gevolg.
Cybercriminaliteit een risico voor u?
Verschillende partijen hebben onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld. Dit is een online vragenlijst met elf vragen die de ondernemer invult om te zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.
Aan dit project werkten onder andere VNO-NCW, MKB Nederland, CIO Platform Nederland, Verbond van Verzekeraars, Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital en Partnering Trust mee.
Het risicomodel is dinsdag 12 januari 2021 live gegaan via het Digital Trust Center (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).
Ondernemers kunnen hun risico checken via digitaltrustcenter.nl/risicoklasse.
Mijn tip tot slot; meteen doen! Stap even uit de waan van de dag en doe de test.
Mocht blijken dat u alles op orde hebt, dan complimenteer en feliciteer ik u. Well done! U hebt het goed gedaan. Mijn advies is dan gelijk om een dergelijke test elk kwartaal in uw agenda te zetten.
Maar mocht ineens blijken uit de test dat er een aantal zaken is dat verbetering nodig heeft omdat uw cybersecurity niet op orde is, neem dan meteen contact met ons op. We helpen u graag verder.
Ik zou bijna willen zeggen: elke seconde telt.
Edwin Mackaay (connect met mij op Linkedin!)
Directeur/Founder Mackaay ICT Services
P.S. Áls u een ICT-partij inhuurt, vraag dan wel of die ICT-partij ISO-gecertificeerd is!
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
De belangrijkste MKB-trend voor 2021 heeft invloed op uw ICT-beleid!
Een logische praktische tip t.a.v. de beveiliging:
Regel meteen de twee-factor-authenticatie in uw bedrijf! (Natuurlijk helpen wij daarbij).
U hebt het die cybercriminelen meteen weer een stukje moeilijker gemaakt!
En… nog een tip m.b.t. cybercriminaliteit! 🙂
Heb het met uw collega’s en medewerkers over cybercriminaliteit. Organiseer een Awareness-sessie!
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 22 januari 2021
Deel op:
- Deel dit artikel op Nieuw instrument om cyberweerbaarheid ondernemers te vergroten: doe meteen de test!
- Deel het artikel “Nieuw instrument om cyberweerbaarheid ondernemers te vergroten: doe meteen de test!” op “Facebook”
- Deel het artikel “Nieuw instrument om cyberweerbaarheid ondernemers te vergroten: doe meteen de test!” op “LinkedIn”