Hoe groot is voor bedrijven het gevaar van malware? (Spoiler alert: dat is levensbedreigend!).
Voordat we écht met dit blog beginnen, willen we graag een vraag voorleggen. We zijn benieuwd naar uw antwoord… VRAAG: Kun je op het internet software kopen of downloaden waardoor het voor mensen, die geen verstand hebben van computerzaken of computertechniek, mogelijk wordt om bedrijven te hacken? Scroll naar beneden om het antwoord te lezen, […]
Voordat we écht met dit blog beginnen, willen we graag een vraag voorleggen. We zijn benieuwd naar uw antwoord…
VRAAG:
Kun je op het internet software kopen of downloaden waardoor het voor mensen, die geen verstand hebben van computerzaken of computertechniek, mogelijk wordt om bedrijven te hacken?
Scroll naar beneden om het antwoord te lezen, maar… bedenk eerst zelf eens wat úw antwoord zou zijn op deze vraag…
ANTWOORD:
Ja, je kunt die software heel makkelijk op het internet verkrijgen. Dat is een fluitje van een cent. Zo kunnen zelfs de grootste kwaadwillende amateurs toegang krijgen tot besmette computers, die op afstand worden overgenomen en bestuurd worden.
Toegang tot 100.000 besmette computers kost slechts een paar honderd euro.
Deze besmette systemen kunnen dan ingezet worden om wachtwoorden te kraken of websites mee plat te leggen. Of erger nog: hele bedrijven komen tot stilstand.
Vreselijk.
MALWARE
Daarom vinden we het belangrijk om in dit blog eens uitgebreider stil te staan bij het begrip ‘Malware’.
Malware is een verzamelnaam voor alle schadelijke software en virussen die u vaak ongewild op uw bedrijfscomputer of zakelijke laptop krijgt.
Malware maakt het voor hackers en kwaadwillenden mogelijk om toegang te krijgen tot uw computersysteem, bestanden en gegeven. Zo kunnen inloggegevens gestolen worden doordat uw TOETSAANSLAGEN naar de internetcrimineel worden doorgestuurd. Veel malware is al op de achtergrond in uw computer of laptop op zoek naar informatie. U merkt daarom vaak in eerste instantie helemaal niets van een besmetting.
Vergelijk het met een klein gaatje in uw kies. Eerst merkt u daar helemaal niets van. U kunt zomaar een half jaar, een jaar, of zelfs langer, probleemloos rondlopen met dat gaatje in uw kies. U wéét niet eens dat u dat gaatje hebt. Geen centje pijn.
Maar dan plots…..héél veel pijn!
RANSOMWARE
Vandaag de dag zien we veel malware die bestanden, documenten en mappen gijzelt.
Dit heet ransomware.
Doordat ransomware bestanden versleutelt en onleesbaar maakt, kunnen u en uw collega’s deze niet meer openen en/of gebruiken. Tegen betaling krijgt u weer toegang tot uw gegevens. Althans, dat beweren de internetcriminelen heel vaak in slimme mailtjes maar… garanties zijn er helaas nooit!
Er bestaat tegenwoordig zelfs ook ransomware voor tablets en smartphones!
BESMETTING
U kunt op verschillende manieren besmet raken met malware. Bijvoorbeeld door het bezoeken van besmette websites, het binnenhalen van illegale downloads of door het openen van phishing e-mails met daarin een besmette bijlage of link.
Heel vaak is de oorzaak hiervan gelegen in het fenomeen Social Engineering.
Sommige websites verspreiden malware via geïnfecteerde advertenties, zoals ook is gebeurd bij bekende websites zoals NU.nl, marktplaats.nl en RTL.nl. Als uw eigen software verouderd is, kunt u eenvoudig besmet raken.
Criminelen proberen u ook te verleiden door op een link te klikken in een pop-up venster waarin u bijvoorbeeld een valse melding krijgt dat uw systeem een update nodig heeft. Of dat uw computer met een virus is besmet.
Daarom is het belangrijk om updates te installeren maar doe dit bij voorkeur handmatig en niet via een pop-up venster, omdat u hierdoor juist geïnfecteerd kunt raken. Of beter nog: vraag dit aan uw ICT-leverancier. Die doet het sneller en weet precies waar de risico’s liggen. Check overigens dan meteen of die ICT-leverancier wel ISO-9001 gecertificeerd is. Als dát het geval is, dan weet u in ieder geval zeker dat ook bij dat ICT-bedrijf de procedures aangaande (digitale) veiligheid op orde zijn!
WAT NU?
We snappen dat in dit blog heel veel informatie staat waar u wellicht van schrikt. Of, dat u deze onheilstijding pas voor de eerste keer leest. Het is soms ook allemaal best ingewikkeld.
Maar regeren is wel vooruitzien.
Neem – als eerste stap – gewoon eens contact met ons op om te sparren over wat voor u de mogelijkheden zijn om uw bedrijf of organisatie écht cyberproof te maken. Dus, dat de kans wordt geminimaliseerd (en misschien zelfs wel geëlimineerd) dat digitale kwaadwillenden u heel veel ellende gaan bezorgen.
Daarnaast attenderen we u op superleuke e-learning tools die wij voor u beschikbaar hebben. Dit is ook heel interessant voor uw medewerkers die bijvoorbeeld dan één keer per week een module van ongeveer 15 minuten volgen en dus steeds op één thema – op een heel toegankelijke wijze – qua kennis over cybergevaren worden bijgespijkerd.
En dát is geen overbodige luxe.
Want, cybercriminaliteit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de baas, de werkgever of de ICT-man of -vrouw binnen het bedrijf.
Het is een verantwoordelijkheid van iedereen!
Edwin Mackaay / directeur Mackaay ICT Services
Connect met mij op Linkedin!
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 30 januari 2023
Deel op:
- Deel dit artikel op Hoe groot is voor bedrijven het gevaar van malware? (Spoiler alert: dat is levensbedreigend!)
- Deel het artikel “Hoe groot is voor bedrijven het gevaar van malware? (Spoiler alert: dat is levensbedreigend!)” op “Facebook”
- Deel het artikel “Hoe groot is voor bedrijven het gevaar van malware? (Spoiler alert: dat is levensbedreigend!)” op “LinkedIn”