4 praktische beginnerstips voor het MKB om de kans op cybercriminaliteit meteen te verkleinen.
Het leek de afgelopen weken dagelijkse nieuwskost. Je kon geen krant openslaan of een nieuwsrubriek op televisie aanzetten, of er was wel nieuws over ‘weer’ een nieuwe hack waarbij data waren buitgemaakt. Ook van gewone bedrijven. Zoals misschien het uwe! We zeiden het al eind vorig jaar dat het gevaar van cybercriminaliteit hét ICT-thema voor […]
Het leek de afgelopen weken dagelijkse nieuwskost. Je kon geen krant openslaan of een nieuwsrubriek op televisie aanzetten, of er was wel nieuws over ‘weer’ een nieuwe hack waarbij data waren buitgemaakt. Ook van gewone bedrijven. Zoals misschien het uwe!
We zeiden het al eind vorig jaar dat het gevaar van cybercriminaliteit hét ICT-thema voor 2021 zou worden.
Hadden we maar ongelijk gekregen.
We moeten er echter wel mee dealen.
Ten minste, we hebben met z’n allen in het bedrijfsleven een stuk meer bewustzijn nodig over wat ons allemaal kan overkomen op het gebied van cybercriminaliteit. Dus, hoe we zo veel mogelijk digitale kwaadwillenden buiten de deur houden.
Ja, dat vereist ook binnen uw bedrijf serieuze werkprotocollen en heldere afspraken.
Én, bewustzijn.
Awareness
Niet voor niets pleitten wijzelf al eerder in een opiniestuk voor een Minister van Digitale Zaken, die ook de aanjager van cyberveiligheid in het MKB zou gaan bevorderen.
Een Awareness-sessie is hoe dan ook geen overbodige luxe. (Daar kunnen we u overigens bij helpen!)
Maar om te beginnen hebben we voor u in dit blog hele praktische eerste tips op een rijtje gezet, waar u eigenlijk meteen mee van start kunt, direct na het lezen van dit blog.
4 tips:
1
Maak een protocol waarbij het iedereen binnen de organisatie wordt verplicht zijn laptop of computer te vergrendelen zodra hij/zij de eigen werkplek even verlaat.
Al is het maar voor een korte wandeling naar het toilet of de koffiemachine.
Maak er ook iets hilarisch van: als een collega wordt ‘betrapt’ op het onbeheerd ‘open’ laten staan van zijn laptop of computer, dan kost hem/haar dat 1 euro voor de bierpot! Leuk en opvoedend tegelijk. Maar bovenal blijft het bewustzijn aanwezig! Dat is namelijk waar het om gaat!
(*) Lees onderaan dit blog welke eenvoudige handeling u daarvoor kunt verrichten.
2
Verplicht alle werknemers om elke drie maanden het eigen toegangswachtwoord te veranderen.
3
Start nu onmiddellijk met 2 Factor Authenticatie.
Dus, om toegang te krijgen tot alle bedrijfsdata, dienen medewerkers twee keer een password in te voeren of dat ze bijvoorbeeld bij de tweede input een code moeten ingeven, die ze op hun mobiele telefoon ontvangen. Wij kunnen dat overigens voor u organiseren.
4
Verbied iedere medewerker op onbekende links te klikken die bijvoorbeeld in een mail verborgen zouden kunnen zitten.
En, laat mensen telefonisch bij elkaar verifiëren als er bijvoorbeeld intern een belangrijke mail met (geld?)info wordt verzonden.
Open deuren?
Misschien denkt u – na het lezen van de bovenstaande vier eenvoudige tips – dat dit nog geen zoden aan de dijk zet.
Of, dat het open deuren zijn.
Welnu, wat u er ook van vindt: heb het er over met uw medewerkers.
We zeiden het namelijk al eerder: het gaat om het creëren en behouden van bewustzijn in de organisatie over de gevaren van cybercriminaliteit en de risico’s die uw bedrijf of organisatie daarmee loopt.
Awareness, Awareness en Awareness….
Dus: Make Things Happen!
Edwin Mackaay (connect met mij op Linkedin!)
Directeur/Founder Mackaay ICT Services
PS:
(*) Hoe vergrendel je een laptop of Macbook?
Op een Windows-laptop drukt u de Windows-toets in, tegelijk met de L (van Lock). Uw computer of laptop komt dan op het beginscherm te staan, waarna u bij terugkomst wel weer moet inloggen. U komt dan terug op het scherm waar u het laatst was gebleven. Op de MAC is dit CNTRL + COMMAND + Q.
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Een logische praktische tip t.a.v. de beveiliging:
Regel meteen de twee-factor-authenticatie in uw bedrijf! (Natuurlijk helpen wij daarbij).
U hebt het die cybercriminelen meteen weer een stukje moeilijker gemaakt!
En… nog een tip m.b.t. cybercriminaliteit! 🙂
Heb het met uw collega’s en medewerkers over cybercriminaliteit. Organiseer een Awareness-sessie!
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 22 april 2021
Deel op:
- Deel dit artikel op 4 praktische beginnerstips voor het MKB om de kans op cybercriminaliteit meteen te verkleinen
- Deel het artikel “4 praktische beginnerstips voor het MKB om de kans op cybercriminaliteit meteen te verkleinen” op “Facebook”
- Deel het artikel “4 praktische beginnerstips voor het MKB om de kans op cybercriminaliteit meteen te verkleinen” op “LinkedIn”