De 3 meest gestelde vragen tijdens onze webinars ‘Cybersecurity voor het MKB’.
In de afgelopen weken hebben we meerdere webinars gegeven over het thema ‘Cybercriminaliteit binnen het MKB’. Een flink aantal ondernemers – én hun medewerkers – namen deel aan deze sessies van ongeveer drie kwartier, die we in mei en juni op het programma hadden gezet. Ons doel was helder: in een interactieve sessie wilden we […]
In de afgelopen weken hebben we meerdere webinars gegeven over het thema ‘Cybercriminaliteit binnen het MKB’. Een flink aantal ondernemers – én hun medewerkers – namen deel aan deze sessies van ongeveer drie kwartier, die we in mei en juni op het programma hadden gezet.
Ons doel was helder: in een interactieve sessie wilden we de deelnemers inspireren over het antwoord op de volgende vraag: hoe voorkom je dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.
En, hoe groot is de kans eigenlijk dat een ‘gewoon’ bedrijf wordt gehackt. En, niet onbelangrijk: weten we wel wat of wie feitelijk Dé Zwakste Schakel is rondom cybersecurity.
Het waren leuke sessies en de belangstelling bleek groot.
En, er werden ook veel vragen gesteld tijdens de webinars. (En zo hoort het ook: wij zijn namelijk altijd op zoek naar veel interactie tijdens onze sessies!)
De 3 meest gestelde vragen hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Met de antwoorden uiteraard:
-
Moet je – als bedrijf – een verzekering afsluiten tegen de risico’s van cybercriminaliteit?
“Ja, het is zeker raadzaam voor bedrijven om na te denken over het afsluiten van een verzekering tegen cybercriminaliteit. Maar tegelijkertijd zeg ik wel: er ligt nog steeds een hele grote verantwoordelijkheid bij uzelf. Want óók de verzekeringsmaatschappij zal – in het geval van een cyberinbraak – heel goed bekijken of u er zelf wel alles aan hebt gedaan om die (cyber)inbraak te voorkomen. Want, het feit is helaas wel dat de mens nog altijd de Zwakste Schakel is. Zo worden cybercriminelen steeds slimmer. Social Engineering is een fenomeen dat bijna aan de orde van de dag is.”
-
Kan Mackaay ICT Services álles regelen m.b.t. cybersecurity voor ons bedrijf?
“Ja, op technisch gebied kunnen we eigenlijk alles wel regelen. We zitten al bijna 30 jaar in het vak, we trainen onszelf continu, we weten wat er in de markt speelt en ook wijzelf – intern – zijn elke dag kritisch op elkaar ten aanzien van onze eigen cybersecurity. Sterker nog: het was en is de basis voor het feit dat wij ISO-gecertificeerd zijn op dit gebied.
Maar, linksom of rechtsom: ook hier – en dus ook bij u – geldt dat de mens nog altijd (helaas) De Zwakste Schakel is.
Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat bij cyberinbraken in 66% van de gevallen de oorzaak is te wijten aan een menselijke fout of menselijke onwetendheid. Dát is dus precies zo een aspect waar wij wel Awareness voor kunnen creëren (we hebben het er continu over met u!), maar uiteindelijk het handelen van uzelf – binnen de organisatie – bepaalt of dat percentage van 66% bij u omlaag kan.”
-
Kan Mackaay ICT Services ons helpen met het opstellen van (werk)protocollen en -procedures waardoor we cybersecurity op het hoogste niveau kunnen brengen?
“Jazeker! We doen dat steeds vaker en we merken ook dat de vraag hiernaar vanuit de markt groeit. Zo helpen we organisaties met het opstellen van reglementen waar iedereen zich aan moet houden met als doel de kans op cybercriminaliteit zo klein mogelijk te houden. Dat kan zich al vertalen naar simpele gedragsaanwijzingen of zelfs -verplichtingen: het is verboden om bijvoorbeeld USB-sticks te vervoeren of data op USB-sticks te zetten.
Maar ook kun je verplichtingen opleggen dat een werknemer, die zijn werkplek even verlaat, verplicht zijn desktop of laptop moet vergrendelen. Natuurlijk zijn er ook procedures ten aanzien van wachtwoordbeleid. Hoe ziet het responsplan er uit als er sprake is van een cyberincident? Is er eigenlijk wel een AVG-functionaris?
Kortom: we kunnen zeker een bijdrage leveren aan bewust cyberbeleid binnen organisaties!”
Andere vragen?
Als u nog andere vragen hebt, dan horen we het natuurlijk graag. Stel ze ook écht. Bel ons, of vul het contactformulier in.
Ten aanzien van cybersecurity in uw organisatie is elke vraag altijd gerechtvaardigd en wij beantwoorden die vraag met veel plezier!
Neem geen risico!
Edwin Mackaay (connect met mij op Linkedin!)
Directeur/Founder Mackaay ICT Services
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Een logische praktische tip t.a.v. de beveiliging:
Regel meteen de twee-factor-authenticatie in uw bedrijf! (Natuurlijk helpen wij daarbij).
U hebt het die cybercriminelen meteen weer een stukje moeilijker gemaakt!
En… nog een tip m.b.t. cybercriminaliteit! 🙂
Heb het met uw collega’s en medewerkers over cybercriminaliteit. Organiseer een Awareness-sessie!
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 29 juni 2021
Deel op:
- Deel dit artikel op De 3 meest gestelde vragen tijdens onze webinars ‘Cybersecurity voor het MKB’
- Deel het artikel “De 3 meest gestelde vragen tijdens onze webinars ‘Cybersecurity voor het MKB’” op “Facebook”
- Deel het artikel “De 3 meest gestelde vragen tijdens onze webinars ‘Cybersecurity voor het MKB’” op “LinkedIn”