Meteen naar de content

ICT-waarschuwing voor het MKB voor 2022: ‘Never Trust, Always Verify’  (Vertrouw niets, controleer alles!).

In onderstaand blog kijkt Edwin Mackaay vooruit naar de belangrijkste ICT-trends voor ondernemers en bedrijven in het MKB. En, het zijn niet echt positieve trends. Het gevaar ligt op de loer! Het afgelopen jaar (2021) stond voor bedrijven – naast de gewone dagelijkse reuring – zeker ook in het teken van cybersecurity en cybercriminaliteit. We […]

In onderstaand blog kijkt Edwin Mackaay vooruit naar de belangrijkste ICT-trends voor ondernemers en bedrijven in het MKB. En, het zijn niet echt positieve trends. Het gevaar ligt op de loer!


Het afgelopen jaar (2021) stond voor bedrijven – naast de gewone dagelijkse reuring – zeker ook in het teken van cybersecurity en cybercriminaliteit. We hebben er flink wat blogs over geschreven. En, tot onze vreugde worden deze blogs ook goed gelezen én gewaardeerd.

Ook gewone bedrijven van hard werkende ondernemers waren bijna elke dag slachtoffer van digitale kwaadwillenden.

“Dat zal in 2022 niet veranderen,” zegt Edwin Mackaay, founder/directeur van Mackaay ICT Services in Hoofddorp. “Sterker nog: de gevaren worden alleen maar groter en groter. Voor 2022 ontstaat er in de denkwijze dan ook een ander credo: ‘Never Trust, Always Verify!’


Zeg het maar… vertrouwt u iedereen op z’n eerlijke gezicht en z’n eerlijke ogen? Nee toch! Waarom dan wel zomaar op een onbekend maar vriendelijk klinkend mailtje klikken?

Zero Trust

Edwin legt uit dat een nieuwe manier van digitale bedrijfsbeveiliging de norm gaat worden.

“Ik heb het dan over Zero Trust. Daarbij ga je uit van de veronderstelling dat je beveiliging 100% op orde moet zijn. En, geen procent minder. ‘Niemand van de medewerkers heeft (toegangs)rechten, tenzij….’.  Zo kun je er voor kiezen – als bedrijf – om documenten alleen op een bepaalde device te laten openen. Bijvoorbeeld uitsluitend op de iPad van de medewerker. En niet op z’n laptop. En, wordt daar wel toe een poging gedaan, dan kan het document meteen geblokkeerd worden.”

“Ook de vraag ‘waar je een document mag bewerken’ komt daarbij aan de orde. Kortom, je kunt als bedrijf hiermee een impuls geven aan je eigen beveiligingsniveau. Je verkleint de kans dat kwaadwillenden er met jouw belangrijke data vandoor gaan. Of, dat ze überhaupt bij je binnen kunnen komen.”

De basis is dus eigenlijk dat je een continu wantrouwen moet hebben.

“Alles kan een potentieel gevaar zijn,” zegt Edwin.

“Als je op die manier denkt en dat ook écht in je bedrijfsvoering je tweede natuur laat worden, dan ben je al een hele stap verder.”


Vertrouwen en wantrouwen lijken heel erg op elkaar. Alleen maak wel de juiste keuze. Om… uiteindelijk de juiste richting op te kunnen gaan. De veilige richting dus!

Awareness

Edwin ziet nog een tweede tendens. “Werkgevers gaan hun medewerkers steeds meer opleiden of trainen op het gebied van cybersecurity. Of het nu om de receptioniste gaat, de medewerkers verkoop binnendienst, de vertegenwoordigers on-the-road of de marketing- en communicatiemanager. Bij iedereen moet (ja, moet!) het bewustzijn aanwezig zijn dat men zélf de zwakke schakel kan zijn.”

Edwin legt uit dat ook vanuit Mackaay ICT Services steeds meer gevraagd wordt om Awareness-sessies.

“In 2021 zijn we gestart met het geven van webinars over dit thema. Die werden goed bezocht en ik kan me zo voorstellen dat we dit in het nieuwe jaar weer gaan doen. Want je moet het er continu over hebben! Je kunt het niet aan het toeval overlaten.”


Reken er maar op dat hackers graag uw e-mail willen lezen…!

Foute mails en BEC-fraude

Helaas zullen er in 2022 ook nog steeds écht foute mails overal binnenkomen.

“Je wilt niet weten hoe vaak er tóch nog op geklikt wordt door mensen,” zegt Edwin.

“Maar ook dáár geldt dus: kom in de mindset van wantrouwen. ‘Zou het wel een echte mail zijn?’. Ik vrees dan ook dat de zogenoemde ‘BEC-fraude’ heel groot gaat worden. Zo hacken kwaadwillenden de e-mails van bijvoorbeeld de CEO of CFO en ze sturen dan uit zijn/haar naam mailtjes met het verzoek om geld over te maken. Die mailtjes zijn dan ook bijna niet meer van écht te onderscheiden. Daar zullen bedrijven dus ook procedures op moeten hebben. En, een controlemechanisme.”

Een gewaarschuwd mens

“Nee, het zijn eigenlijk geen echte positieve boodschappen die ik heb voor 2022,” zo sluit Edwin af.

“Maar een gewaarschuwd mens telt wel voor twee. Het is wat clichématig om dat te zeggen maar de paniek achteraf – als bijvoorbeeld een bedrijf letterlijk wordt stilgelegd door cybercriminelen – wil je toch vermijden, zo lijkt me.

“Daarom: ‘Vertrouw niets, controleer alles.’ Je kunt maar één keer een te grote fout maken. Maar dan is het wel te laat.”

 


Edwin Mackaay / Founder/Eigenaar Mackaay ICT Services

 


LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……


Een logische praktische tip t.a.v. de beveiliging:

Regel meteen de twee-factor-authenticatie in uw bedrijf!  (Natuurlijk helpen wij daarbij).
U hebt het die cybercriminelen meteen weer een stukje moeilijker gemaakt!


En… nog een tip m.b.t. cybercriminaliteit!  🙂

Heb het met uw collega’s en medewerkers over cybercriminaliteit. Organiseer een Awareness-sessie!


Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!

Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.