Wie is bij u op de zaak de WachtwoordManager? (Om cybercriminaliteit te voorkomen).
Dit blog geeft in anderhalve minuut antwoord op de vraag hoe u voor uw bedrijf (in het MKB) de kans verkleint op cybercriminaliteit. U denkt wellicht dat uw bedrijf te klein, te onbelangrijk of te onbeduidend is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Steeds meer ondernemers in het MKB worden ‘aangevallen’ door kwaadwillende digitale […]
Dit blog geeft in anderhalve minuut antwoord op de vraag hoe u voor uw bedrijf (in het MKB) de kans verkleint op cybercriminaliteit.
U denkt wellicht dat uw bedrijf te klein, te onbelangrijk of te onbeduidend is voor cybercriminelen, maar niets is minder waar. Steeds meer ondernemers in het MKB worden ‘aangevallen’ door kwaadwillende digitale inbrekers die het op uw data én op uw geld hebben voorzien.
En, ze zijn tevens in staat om alle (productie)processen in uw bedrijf stil te leggen. Het frappante is dat de mens De Zwakke Schakel is.
Cybercriminelen weten dat. En daar maken ze gebruik van.
Dat noemen we Social Engineering.
Zwakke plek bij het MKB
Cybercriminelen zijn namelijk altijd op zoek naar een zwakke plek in het digitale beveiligingssysteem van een organisatie.
Stel dat er 50 medewerkers bij u werkzaam zijn. En, 49 van de 50 werknemers hebben een wachtwoord dat aan alle juiste voorwaarden voldoet waardoor die bijna niet te hacken zijn. Wel, dan begrijpt u dat die ene medewerker (de vijftigste dus) met dat slechte wachtwoord de zwakke schakel is, waardoor hackers kunnen binnendringen en heel veel schade kunnen aanrichten. Vergelijk het met alle ramen in uw kantoorpand. Ze zijn allemaal goed afgesloten, maar één heel klein WC-raampje blijkt ongemerkt niet goed in het slot te zijn gevallen. Of de klip zit er niet goed op.
Wel, dáár is de Zwakke Schakel!
Onveilige wachtwoorden = cybercriminaliteit
Onveilige wachtwoorden in bedrijven blijven (helaas) dan ook een groot probleem. En, het is een onderschat probleem. Veel mensen zijn nog echt in de veronderstelling dat bijvoorbeeld een wachtwoord als ‘Welkom929601’ niet te hacken is. Cybercriminelen laten programmaatjes met software lopen die heel handig alle mogelijkheden nazoeken waardoor de kans op een ‘match’ met een wachtwoord heel groot wordt.
Het ‘probleem’ in de organisatie blijft ook vaak onbewust in stand te worden gehouden omdat ‘de baas’ er niet genoeg aandacht aan besteedt. Als de werkgever of leidinggevende het zelf ook ‘gedoe’ vindt om zijn wachtwoorden elke 2 maanden te veranderen, dan laat het zich al raden dat de medewerkers zélf ook nonchalant worden.
WachtwoordManager voor uw MKB-bedrijf
Bovendien hebben bazen, werkgevers en leidinggevenden het altijd druk-druk-druk waardoor ze er letterlijk ook niet meer aan denken. Cybercriminelen weten dat: ze proberen dan ook vaak juist via die functionarissen de bedrijven binnen te komen. En dat loont zich, als dat lukt, want deze mensen hebben meestal binnen een organisatie meer rechten in bedrijfssystemen.
Daarom de vraag: wie is de WachtwoordManager binnen uw organisatie?
Benoem iemand die bijvoorbeeld elke 2 maanden alle medewerkers aanjaagt nieuwe wachtwoorden in te stellen. Of stel de bedrijfssystemen zó in dat na 2 maanden een medewerker niet meer kan inloggen omdat hij éérst een nieuw wachtwoord moet aanmaken. (Ja, dat kan dus geautomatiseerd worden!).
Laat iemand de advocaat van de duivel zijn.
Geen WachtwoordManager benoemen?
Jammer, maar hieronder hebben we dan nog een aantal tips, die u sowieso ‘moet’ doorvoeren in uw organisatie:
- 2FA of 3FA
Maak gebruik van een 2- of zelfs 3-Factor Authenticatie. Beschouw dit als een extra beveiligingsfunctie tijdens het inloggen waarbij je bijvoorbeeld een code moet intoetsen die je op je eigen mobiele telefoon krijgt toegestuurd. (Maar er zijn meer mogelijkheden daarin). - 13 tekens
Gebruik minimaal 13 tekens voor een wachtwoord. Hoe meer tekens u gebruikt, des te veiliger wordt het wachtwoord. Want, cybercriminelen moeten op zoek naar meer mogelijke combinaties. En, gebruik absoluut een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale leestekens. - Meerdere wachtwoorden
Gebruik voor ieder account een uniek eigen wachtwoord. Of anders gezegd: gebruik nooit voor verschillende functionaliteiten het zelfde wachtwoord. Want, als een cybercrimineel dat ene wachtwoord toch te weten komt, dan kan hij in slechts één account inbreken. - Awareness!
Organiseer een Awareness-sessie. Dit kan zelfs gewoon tijdens de lunchpauze. Stel elkaar vragen over cybercriminaliteit (‘Hoe zorg jij er voor dat je niet gehackt wordt?’) of toets elkaars kennis. Wij kunnen overigens zo een Awareness-sessie ook voor u verzorgen. Om te prikkelen. Bekijk HIER de meest gestelde vragen rondom de Awareness-sessies die we al eerder hebben gegeven.
Maar goed… de bottomline van dit blog is hopelijk helder: voorkomen is beter dan genezen!
Stel nu die aanjagende WachtwoordManager aan en bescherm uw data, uw geld en uw bedrijf!
Regeren is vooruitzien!
Vragen over die Awareness-sessie om cybercriminaliteit te voorkomen?
Neem meteen contact met ons op!
Of…. wilt u weten wat het een bedrijf gemiddeld genomen kost om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit?
Andere vragen over ICT en cybercriminaliteit?
Als u nog andere vragen hebt, dan horen we het natuurlijk graag. Stel ze ook écht. Bel ons, of vul het contactformulier in.
Ten aanzien van cybersecurity in uw organisatie is elke vraag altijd gerechtvaardigd en wij beantwoorden die vraag met veel plezier!
Neem geen risico!
Edwin Mackaay (connect met mij op Linkedin!)
Directeur/Founder Mackaay ICT Services
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Een logische praktische tip t.a.v. de beveiliging:
Regel meteen de twee-factor-authenticatie in uw bedrijf! (Natuurlijk helpen wij daarbij).
U hebt het die cybercriminelen meteen weer een stukje moeilijker gemaakt!
En… nog een tip m.b.t. cybercriminaliteit! 🙂
Heb het met uw collega’s en medewerkers over cybercriminaliteit. Organiseer een Awareness-sessie!
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 22 oktober 2021
Deel op:
- Deel dit artikel op Wie is bij u op de zaak de WachtwoordManager? (Om cybercriminaliteit te voorkomen)
- Deel het artikel “Wie is bij u op de zaak de WachtwoordManager? (Om cybercriminaliteit te voorkomen)” op “Facebook”
- Deel het artikel “Wie is bij u op de zaak de WachtwoordManager? (Om cybercriminaliteit te voorkomen)” op “LinkedIn”