Hoeveel euro’s moet een middelgroot bedrijf investeren in cyberbeveiliging?.
Dit blog geeft antwoord op de vraag wat je kunt doen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit. Ook gaan we in op de vraag: wat kost het? Het is dagelijks in het nieuws. De ene na de andere bedrijfshack. Het bedrijfsleven moet alert zijn. En, vooral bedrijven die dénken dat ze niet interessant zijn […]
Dit blog geeft antwoord op de vraag wat je kunt doen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit. Ook gaan we in op de vraag: wat kost het?
Het is dagelijks in het nieuws. De ene na de andere bedrijfshack. Het bedrijfsleven moet alert zijn.
En, vooral bedrijven die dénken dat ze niet interessant zijn voor hackers en ander crimineel cybergespuis (“We zijn immers toch geen bekend bedrijf?”), komen steeds vaker van een koude kermis thuis.
Ook bij hen vinden onverwachte cyber-inbraken plaats, worden systemen en zelfs hele productieprocessen platgelegd of data gestolen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die dit alles met zich meebrengt.
Zo heel langzamerhand (maar bij lange na nog niet genoeg) sijpelt door bij ‘gewone ondernemers’ en hun mooie bedrijven, die ze vaak zelf met bloed, zweet en tranen hebben opgebouwd, dat ook zij toch écht actie moeten ondernemen tegen de cyberterreur van buiten.
Kortom: cyberbeveiliging klimt heel gestaag (maar eigenlijk nog veel te langzaam) naar een hogere plek op de To Do lijstjes van de ondernemers van Nederland.
De meest gestelde vraag?
U raadt het al: wat kost dat eigenlijk allemaal?
Over welke bedragen heb je het dan eigenlijk als je als bedrijf ‘moet’ investeren in de cyberbeveiliging van je eigen organisatie?
Tja. Ondernemers zijn nét Nederlanders… het mag natuurlijk niet te veel kosten.
ISO-gecertificeerd
Edwin Mackaay legt het een en ander uit:
“Ik ben er van overtuigd dat cyberbeveiliging sowieso in de basis op orde moet zijn. Alle software die je gebruikt moet veilig zijn. Er moeten protocollen zijn over hoe je met updates omgaat. Die software zélf moet ook beveiliging bieden. Daar zullen dus niet echt de extra kosten in zitten.”
“Het is daarbij overigens wel van belang – en dat adviseer ik elke ondernemer ook – om eens te toetsen of de eigen ICT-leverancier wel ISO-gecertificeerd is. Best belangrijk: want, als een ICT-leverancier ISO-gecertificeerd is, dan weet je in ieder geval zeker dat je leverancier ook alle eigen veiligheidsprocedures op orde heeft en daar zelf ook regelmatig – meestal één keer per jaar – door onafhankelijke keuringsinstituten op wordt getest. Wij hebben zelf bij ons in Hoofddorp meestal in november of december de auditors op bezoek.”
Tekst gaat verder onder de foto
Awareness
“Daarnaast is een continu bewustzijn van belang. Awareness dus. Heb het er over met je medewerkers. Bijvoorbeeld tijdens de chit-chatgesprekjes in de pauze. Of, stel je collega’s eens wat kritische vragen zoals: ‘Wat doe je eigenlijk als je een vreemd mailtje ontvangt?’ Awareness is echt van groot belang. Je kunt dat niet laten versloffen.”
“Gelukkig zien wij dat bewustzijn wel groeien. Ook wij – als ICT-leverancier – merken dat we steeds vaker worden gevraagd om ter plekke bij de ondernemers leuke interactieve workshops te geven waarbij we niet alleen veel kennis overbrengen maar ook echt prikkelen en de mensen aan het denken zetten. We hebben hele praktische handvatten waar het hele bedrijf meteen de volgende dag eenvoudig mee van start kan.”
Edwin legt uit dat de kosten van zo een workshop of korte training, die vaak al niet langer dan hooguit anderhalf uur duren, bescheiden zijn. “Maar de opbrengst is groot. Want… je moet er toch niet aan denken dat je vier dagen helemaal plat ligt en dat je bijvoorbeeld je klanten niet meer kunt beleveren…”
Eigenlijk zou je cyberbeveiliging het beste kunnen vergelijken met een ziektekostenverzekering, zegt Edwin.
Leef gezond, leef bewust en neem geen onnodig risico
“Kijk, iedereen in Nederland heeft een ziektekostenverzekering. Dat betekent niet dat je niet ziek kunt worden, je kunt nog steeds per ongeluk je been breken, maar je hebt wel toegang tot een systeem in Nederland waardoor je vrijwel meteen geholpen wordt en weer zo snel mogelijk letterlijk op de been bent. Echter, voorkomen is altijd beter dan genezen. Want al die ziektekostenverzekeraars investeren ook heel veel geld in hun communicatie waarbij de kernboodschap helder is: leef gezond, leef bewust en neem geen onnodig risico. Zeker weten dat die boodschap effectief is en dat daarmee in heel veel gevallen meer leed wordt voorkomen. Bewustzijn dus!”
“Feitelijk doen wij dat ook. Wij investeren veel tijd in onze communicatie naar het MKB toe. Zie ons overzicht van blogs op deze site bijvoorbeeld. ‘Beveilig jezelf tegen cybercriminaliteit!’ ‘Wees alert!’ ‘Neem preventieve maatregelen!’ En, op de achtergrond slaan wij – zonder dat onze klanten het merken – cyberaanvallen af. Ook omdat wij de gevaren en dreigingen goed herkennen. Het is onze dagelijkse taak! Wij hebben immers de juiste systemen, de kennis, expertise én de ervaring. Wij hebben alle technische faciliteiten om onze klanten zo goed mogelijk te beschermen.”
En tja, wat dat dan kost?
“Beetje flauw misschien om te zeggen. Het is uiteindelijk heel verschillend per bedrijf. Maar de investeringen vallen mee. Ik denk dat ondernemers in het MKB zich daar niet zo veel zorgen over hoeven te maken. Bovendien levert het altijd meer op. Juist ja… cyberveiligheid! En daardoor een garantie op de eigen bedrijfscontinuïteit. Ik hoop dat we het er over eens zijn dat dát onbetaalbaar is.”
- Een keer een training of workshop van anderhalf uur bij u op de zaak?
Neem contact met ons op, we vertellen er graag meer over. - In het voorjaar van 2021 organiseerden we een serie webinars over cybercriminaliteit.
Deze waren een succes, mede ook vanwege de interactie.
We hebben een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen tijdens deze webinars.
Nuttig om te lezen dus!
LEUKE (en nuttige) LEESTIP:
En, de verrassende zwakke schakel in uw ICT-security is……
Een logische praktische tip t.a.v. de beveiliging:
Regel meteen de twee-factor-authenticatie in uw bedrijf! (Natuurlijk helpen wij daarbij).
U hebt het die cybercriminelen meteen weer een stukje moeilijker gemaakt!
En… nog een tip m.b.t. cybercriminaliteit! 🙂
Heb het met uw collega’s en medewerkers over cybercriminaliteit. Organiseer een Awareness-sessie!
Ontvang onze maandelijkse MKB-tips!
Wij vinden het leuk om iedere belangstellende in het MKB maandelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen op het gebied van ICT. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Meldt u zich daarom heel eenvoudig aan voor onze goed gewaardeerde nieuwsbrief. We versturen deze één keer per maand. En… mochten we u niet inspireren? Dan meldt u zichzelf ook weer door één klikje af! Zo simpel is het.
Gepubliceerd op: 18 september 2021
Deel op:
- Deel dit artikel op Hoeveel euro’s moet een middelgroot bedrijf investeren in cyberbeveiliging?
- Deel het artikel “Hoeveel euro’s moet een middelgroot bedrijf investeren in cyberbeveiliging?” op “Facebook”
- Deel het artikel “Hoeveel euro’s moet een middelgroot bedrijf investeren in cyberbeveiliging?” op “LinkedIn”